Thursday, June 17, 2010

Football & Lover

Spain lawan Swiss malam tu.

Screen besar dah dimonopoli. Tapi ada 3 tv di kedai mamak popular di area itu. Jadinya kami duduk betul-betul depan satu tv yang disangkut pada dinding. Berdekatan dengan kaunter. Dekat juga dengan tempat lauk-lauk nasi kandar dan nasi lemak panas.

"Kita tengok half je ye sayang. Pastu kita balik."

Dia meletakkan tangannya di bahu ku. Mata di Tv.

Aku senyum. Mata ke tv. Cuba untuk fokus. Pandangan tiba-tiba kabur. Rumput hijau tu tiba-tiba bertukar jadi watak shrek. Kat situ juga ada fairy godmother, princess Fiona, Lord Farquaad, Donkey, King Artie dan puss in boot. Oh, episod final shrek aku tak sempat lagi tonton dan sudah pun habis tayangannya.

"Sorry sayang. I can't. I dah try."

Perlawanan masih lagi 0-0.

Dia tunduk. Mata sekejap di tv. Sekejap ke aku. Dari bahu, tangannya diturunkan mencari jari-jari aku.

"Jap sayang. Sikit lagi."

Aku dah tak cuba pandang tv. Di depan aku ada menu yang pelbagai lalu-lalang di bawa oleh mapley. Nasi paprik, tom yam, kuew tiow kung fu, mee goreng, meggie goreng, satey, nan cheese. Teh tarik, teh o panas, air kosong, kopi, nescafe, milo ais, jus oren, tembikai, kopi janda, tongkat ali. Berasap-asap. Panas-sejuk.

Di depan aku juga;

Ada baby yang sedang tidur dalam pangkuan ibu yang sedang rakus makan roti canai.
Ada budak lelaki yang memanjat meja makan.
Ada kanak-kanak perempuan yang menangis sebab adik kecilnya dapat duduk guna baby high chair sedangkan dia terpaksa duduk atas kerusi plastik yang diletakkan bertingkat.
Ada lelaki yang menjerit-jerit marah kerana menunya lambat sampai.
Ada sekumpulan budak-budak lelaki yang lukis bendera spain di pipi kiri dan kanan.
Ada pasangan bercinta yang main suap-suap hidangan.
Ada mamat berbasikal yang tak sempat nak duduk masih berhelmet dan sarung safety glove, terus berdiri mengadap tv.
Ada makcik yang jual kerepek dari meja ke meja.
Ada geng-geng masih ber-tie sedang buat pyramid MLM.

"Jom sayang."

Aku tengok tv. Perlawanan masih 0-0.

"Eh kan tak habis lagi ni. Kang menyesal pula tak tengok sampai habis."

Dia terus ke kaunter. Bayar.

Sampai kereta, aku tanya dia lagi. Tak puas hati.

"Sure ke tak nak tengok sampai habis ni? Jangan salahkan I kalau spain menang nanti tapi you tak dapat tengok."

Dia buka pintu kereta. Kami masuk sama-sama.

"I sayang you lebih besar dari Spain tu lah!"

Aku ketawa mengada. Dalam hati 'alhamdulilah' untuk dua perkara : kerana tak teruskan menonton sampai aku lebam dan yang kedua sebab dia kata dia sayang aku lebih besar dari Spain. Masa ni madah 'actions speaks louder than words' dah tak penting. Pergi mampus.

Spain kalah. Aku menang.

8 comments:

  1. "Spain kalah. Aku menang."

    Nice statement.
    :)

    ReplyDelete
  2. haha. Spain mmg kalah kakak.
    kalau tunggu jgk sampai habis game,
    mau ngamuk.
    :)

    ReplyDelete
  3. hehehe
    bestnye...
    sayang akak ngn abang ipar.
    huhu
    tunggu nasi minyak akak ngn abang ipar
    make sure bukan masa demam bola...
    huhu

    ReplyDelete
  4. ain SEXY,
    dia sayang saya lebih. hehe. :)

    ReplyDelete
  5. Paling best saat ini!.

    Lagipun Spain mmg dah kalah :)

    ReplyDelete
  6. M,
    instinct tu. :)

    rembo,
    keh keh keh.

    ReplyDelete