Wednesday, August 26, 2009

Dia tak comel pun, dia bergerak-gerak dan merimaskan pandangan.

Muka dia mencuka. Marah. Kalau lehernya boleh berpusing 360 darjah, dia akan pusing arah belakang sahaja. Dia cuma boleh pandang keluar tingkap. Tengok hujan yang lebat turun. Mungkin nak beritahu : Wahai hujan, kau sajalah yang mengerti perasaan aku ini.

Dia kata aku tak up to date. Hampir semua rakyat Malaysia tengah gila-gila beli benda tu . Bukannya mahal pun. Adik beradiknya semua ada sorang satu. Termasuk mak bapak dia. Jadi kalau aku tak pakai, aku di anggap againts kepada society.

Aku ingat lagi masa kami dua-dua dalam zaman universiti, dia sibuk suruh aku beli pink panther yang boleh melekat kat cermin. Semua budak-budak yang ada kereta, semua pakai benda alah tu. Bukan alasan tidak mahu menjadi conformist kepada siciety, ini soal 'semak'. Faham tak? Aku rasa tu pun antara penyebab orang kemalangan. Ye lah, si pink panther tu sebesar-besar alam duk tertongek kat depan cermin. Menghalang pandangan orang nak drive la. Haih!

Kali ni dia rasa bengang yang teramat sangat sebab benda itu bukan menghalang permandangan untuk drive pun. Benda tu kecil aje. Comel dan menawan. Boleh jadi hiasan kalau bosan-bosan duk dalam kereta. Ada macam-macam color pulak tu. Dia kata aku kolot dan pentingkan diri sendiri.

Aku tetap tak mahu. Dan aku benci bergaduh benda-benda bodoh macam tu. Aku dah suruh dia letak dalam kereta dia. Tapi dia kata, bila berpasangan haruslah sehati sejiwa. Kalau dia letak, aku juga harus ada. Kalau dia rasa sehati sejiwa itu hanya setakat macam lagu Nurul-Ajai, boleh blah la.

Dia masih lagi memandang ke luar. Walaupun kami dah sampai ke bazaar Ramadhan. Dia duduk aje dalam kereta tak mahu keluar. Kata aku - Jomlah! Mana tahu ada jual benda tu kat bazaar Ramadhan ke? Kemudian aku senyum macam John Travolta dalam filem Be Cool. Muka dia tambah kelat. Macam nak pecah cermin kereta tu dia pandang. Aku tutup pintu kereta dan menuju ke bazaar. Moga puasa aku masih lagi dalam keberkatanNya.


19 comments:

  1. kelakar la...haha

    tips: jgn beli yg murah tau,, cepat tercabut.. haha ;p

    ReplyDelete
  2. miedot,
    ohhhh..dlm keta ada 1 ye. color apa? haha

    ReplyDelete
  3. Berjiwa seni sampai flip flop pun bleh jadi bahan.
    Hebat!!

    ReplyDelete
  4. eh sis..aku pun ade satu tau..hahaha

    ReplyDelete
  5. hahaha

    hahahahahhaha

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  6. jemput berhibur di tulisan saya. =D

    ReplyDelete
  7. bnde tu makin murah skrg. kat psr mlm pun ade. hehe.

    ReplyDelete
  8. dekat kereta kawan aku pon ada mcm ni.
    faliq kata kat aku, kenapa skang ni ramai sangat orang beli benda alah ni?
    aku cakap, sebab comel.(sambil buat muka)
    faliq kata,dah jadi tak best la kalau ramai sangat yang pakai.aku tak suka dia gerak2!!!

    masa otw balik,faliq taruk sepit dekat benda ni sebab tak nak bagi bergerak.terukkan faliq tu.

    ReplyDelete
  9. Namanya Bunga Solar Goyang. Tok pun ada tapi monyet solar goyang. Baru macho.

    http://tokrimau.blogspot.com/2009/08/hari-menulis-secara-sukahati.html

    Bukan apa, saja seronok tengok ada benda kinetik dalam kereta sedang park.

    ReplyDelete
  10. ekekeke. aku suka la jugak menda nih. tp x suka letak dalam kereta. mcm menyemak jek. sebab bila dia goyang² rasa mcm distraction jek.
    lagi pun, rasa mcm seme org letak benda ni dlm kete...buat benda nih dh xde speciality pon. dh tak unik pun. hehhehehehe

    ReplyDelete
  11. kau letak 'aku' pun bagus dalam kereta kau. Ada jugak yang boleh bergerak.. kahkahkah

    ReplyDelete
  12. blackskin,
    flip flap tu pun satu seni kan. :)

    gizbo,
    takpe, gf kau ok..takde hal la. haha

    hariry,
    beli la satu utk emir. :)

    teddy,
    ok. :)

    amie,
    ye ke? pakai seminggu je la tu kalau kat pasar malam. sebab sy dgr mahal jugak.

    ajune,
    bongok la faliq. hehe. main sepit2 lak. sian benda tu.

    tok,
    monyet solar goyang? hehe. sure cute.

    fafa,
    so letak kat mana? :)

    jantan pelacur,
    okay, berapa harga lu? haha

    ReplyDelete
  13. faz,
    kalau ganti boleh letak u kat situ...
    flip flop tu rela dikorbankan...amacam

    ReplyDelete
  14. Dalam kereta mak ade 3 benda solar goyang ni..

    mula2 pelik juga nape la die minat benar bnda nie..

    dah dpt jawapn dh..kui3....

    ReplyDelete
  15. kejarkan kepuasan....happy bila puas.... tak kaya pun takpe asal bahagia..:) flip flop...
    comel tp buat aku pening kepala, kena pulak bila tgahari..bukan main laju lagi menatang tu bergerak... fenin... from me.. Mr.classic

    ReplyDelete
  16. flip flop..
    x suke letak dalam kete.. suke letak atas partition opis.. goyang-goyang bawah cahaya lampu.. ada 4.. hehehe

    ReplyDelete
  17. bainun,
    jawapan apa? :)

    anon,
    mmg la..kan tenaga solar katanya. haha

    e-man,
    banyak nya..nak 1. :)

    ReplyDelete
  18. al farouque,
    keta saya takde. lelaki pun ramai je yang suka.

    ReplyDelete