Wednesday, March 10, 2010

SIN-Kronis


Suka dengan Fadzleena. Adakah kehadiran Fadzleena ini dalam filem bebas tempatan kita seakan kultus Hope Davis terhadap filem bebas Amerika? Suka Sofii Jikan, malah babak-babak tanpa bajunya mengingatkan sengsara Jesus, tetapi secara seksual. Babak Fadzleen menari sambil dilihat Sofii merupakan babak magis yang paling menyengat, mengikuti pemahaman Woody Allen tentang filem (yang dibahaskan dalam Stardust Memories), dan pada babak ini aku menangis kerana ianya terlalu cantik untuk dinyatakan dalam bahasa. Malah selepas menonton beberapa filem yang juga kuat-kuat terpaksa aku tayang kembali DVD filem ini bila aku balik kerana mahu kembali "dihantui" oleh ruang, cahaya, detik dan aksi babak filem itu. Jaja boleh pergi jauh dalam sinema kita (mungkin seangkatan Wong Kar Wai?). Dan pemilihannya menggunakan 16mm kamera sangat-sangat aku kagumi. - Fadz

**Saya rindu director-nya.

12 comments:

  1. mana nak dapatkan/beli/cari/tengok cerita ni? miss chance nak pergi dulu.

    ReplyDelete
  2. anon,
    ada dijual. kamu mahukah? boleh diminta pada produksinya.

    ReplyDelete
  3. faz, mahu beli DVDnya. berapa ringgit?

    ReplyDelete
  4. syafiq,
    rasanya rm10. nanti i tanyakan produksinya ye. :)

    ReplyDelete
  5. dear sis... i'll try to have those copies of sinkronis ya... buat masa sekarang ia perlu diusahakan... huhu... akan ada, cuma perlu sedikit masa, kena sabar sikit... i'll text you bila sudah ada k... =)

    ReplyDelete
  6. zara darl,
    thanks. rasanya biarla i simpan beberapa copy sikit. kwn2 i dah lama minta. spread la kan. rugi simpan je. :)nway, thanks ye yang.

    ReplyDelete
  7. mahu.

    email nanti kalau ada ya.

    derrickmarvel at g.

    ReplyDelete
  8. tahniah sinkronis
    tahniah jaja kadir
    tahniah fazleen
    tahniah!

    ReplyDelete
  9. terima kasih zara mapieceofart kerana dvdnya & semua. selamat menonton.


    cik fazleena, saya lagi rindu kamu. doakan projek saya yang kedua ini berjaya bila pulang nnt.

    kamu juga. moga jaya.
    peluk.erat.erat.rapat.rapat.

    sinkronis,
    Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  10. nampaknya ramai yg mahukan dvd ini. nanti saya usulkan pada cik zara. kemudian update bila dah ada ditangan saya. thanks semua kerana mahu menjadikan sinkronis koleksi kamu. :)

    jaja,
    balik cepat!!!! :)

    ReplyDelete
  11. Nice blOg!!!

    JOM join Geng blOgger. Best! And bley pOpularkan ur blOg, dpt earning byk dari nuffnang =)

    Klik je http://www.gengblogger.com/?ref=gadisterbilang

    ReplyDelete